Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre nettopplevelsen din. Vet å bruke nettsedet godtar du denne bruken.
Informasjon om informasjonskapsler

Et godt hundeliv –
også med epilepsi

En hund kan få epilepsi akkurat som mennesker. Sykdommen er livsvarig og kan ikke kureres. Men heldigvis kan den behandles, og de fleste hunder med epilepsi kan leve et godt og aktivt liv.
Et anfall kan forekomme én eneste gang i løpet av hundens levetid for deretter aldri å dukke opp igjen, mens andre hunder får hyppige anfall. Tegn på anfall kan være alt fra lette trekninger på den ene siden av ansiktet til mer alvorlige tegn, som at hunden faller om på gulvet og sparker rundt seg.

Epilepsi oppstår fordi det er uorden i de elektriske utladningene i hjernen og nervecellene blir "hyperaktive" i en kortere tidsperiode. Man tror at noen hunderaser er genetisk disponert for epilepsi.

To typer epilepsi

Epilepsi kan inndeles i to typer: primær epilepsi, der det ikke finnes noen underliggende årsak til anfallene, og sekundær epilepsi, der anfallene er forårsaket av andre medisinske problemer. Sekundær epilepsi kan f.eks. skyldes hjertesykdom, infeksjon, valpesyke, hjernesvulst, hodetraume eller forgiftning. Derfor er det helt nødvendig å utføre en grundig undersøkelse av hunden hvis den plutselig får kramper.

Hvordan stilles diagnosen?

De fleste hunder som får diagnosen epilepsi har primær epilepsi. De virker friske og normale helt til de får et anfall. Oftest oppstår det første anfallet når hunden er mellom 1 og 5 år gammel. Dyrlegen vil vanligvis spørre om sykehistorien til hunden, og følge opp med en klinisk undersøkelse og blodprøver. Dyrlegen kan imidlertid også anbefale ytterligere, mer avanserte tester for å hjelpe med å bekrefte diagnosen.

Hvordan oppleves epilepsi?

Før anfallet

Akkurat som selve anfallene varierer veldig fra hund til hund, er adferden før og etter også veldig individuell. Les mer

Under anfallet

Et anfall kan variere fra en kortvarig endring av bevissthetstilstand til faktisk bevisstløshet med kramper. Les mer

x

Mange hundeeiere forteller om en endring i hundens adferd før anfallet. Det kan dreie seg om endrede bevegelser, f.eks. at hunden går frem og tilbake eller slikker seg rundt munnen. Det kan hende den tisser eller sikler ekstra mye, eller at den er mer nervøs enn vanlig, piper eller gjemmer seg.
Overraskende nok er det oftest når hunden er avslappet og rolig, eller til og med sover, at den får et anfall – det skjer sjeldnere når den er aktiv.

x

Normalt starter et anfall med at musklene blir stive. Hunden faller kanskje om på siden med beina utstrakt og hodet bøyd bakover. Det kan også hende hunden gjør padlende bevegelser med beina. De fleste hunder puster raskere og dypere, og de kan også lage lyder eller tisse på seg og/eller ha avføring. Et anfall kan vare fra noen få sekunder til flere minutter eller timer. Ved anfall som varer lenger enn et par minutter, bør du alltid kontakte dyrlege.

Etter anfallet

Hunden kan ha det helt fint etter anfallet, men den kan også være desorientert og virke klossete. Les mer

x

Det kan hende hunden faller eller kolliderer med ting. Siden denne tilstanden kan vare fra få minutter til flere dager, er det en god idé å holde et godt øye med hunden og kanskje holde den vekk fra trapper og skarpe gjenstander som den kan gå inn i. Du kan også oppleve overdreven sult og tørste, eller ukontrollert blære-/tarmfunksjon.

Kan hunden ta skade av et anfall?

Hunden er ikke bevisst under et anfall, selv ikke hvis den har øynene åpne. Den har ikke vondt, og det er veldig sjelden at en hund kommer fysisk til skade under et epileptisk anfall. Den kan i verste fall komme til å sparke til noe eller bite seg i tungen. Men den vil ikke "svelge" tungen.

HUSK! Hunden svelger IKKE tungen sin, og du skal ALDRI stikke hånden inn i eller i nærheten av hundens munn når den har et anfall.

3 ting du kan gjøre

Hvis hunden din har epilepsi eller du har mistanke om at den har det, planlegg hva du skal gjøre under et eventuelt anfall.

  • 1. Fjern farlige gjenstander som den kan slå seg på eller vikle seg inn i
  • 2. Demp lyset, trekk for gardinene, sørg for at det ikke er støy og ikke la det være andre dyr eller barn i rommet
  • 3. Ta tiden på anfallet og tell antall anfall, slik at du kan rapportere dette til dyrlegen

Hvordan behandles epilepsi hos hund?

Epilepsi kan ikke kureres, men det kan kontrolleres. Mange tilfeller av epilepsi håndteres effektivt med medisin. Hunden kan få det betraktelig bedre, men det er likevel ikke alltid den blir helt symptomfri. Behandlingen er svært individuell fra hund til hund. Dyrlegen vil gi deg råd om hvordan du best kan håndtere nettopp din hunds sykdom og behov.

Kontakt umiddelbart dyrlegen, hvis:

  • hunden din har hatt sitt første anfall
  • hunden din har et anfall som varer lenger enn et par minutter
  • hunden din har mer enn ett anfall i løpet av 24 timer
  • du på noen måte er bekymret

2 GODE TIPS:

LAST NED ANFALLSDAGBOKEN

Noter varigheten og hyppigheten av anfall i denne anfallsdagboken. Slik har dyrlegen en bedre mulighet til å stille riktig diagnose. Last ned gratis her

TA EN VIDEO

Hvis du har overskudd til det, er det veldig lurt å ta opp anfallet på video med f.eks. smarttelefon. Spesielt under det fysiske anfallet vil videoopptak gi dyrlegen viktig informasjon, siden det er usannsynlig at han eller hun selv vil ha muligheten til å være til stede under et anfall.