Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre nettopplevelsen din. Vet å bruke nettsedet godtar du denne bruken.
Informasjon om informasjonskapsler

Pass godt på hunden din

Husk at du også er hundens beste venn. Det er du som i det daglige skal holde øye med om hunden din er frisk, og sørge for at den er ren, veltrimmet og i god form. Her er et par gode råd om hvordan du sørger for at hunden din får det beste stellet og forsikrer deg om at den er sunn og glad.

HUSK,

at alt for mange hundeeiere dropper den årlige helsesjekken av hunden sin når valpetiden er forbi. Under den årlige helsesjekken går dyrlegen over hunden og kan se om den er sunn og frisk, eller om det finnes tegn på begynnende sykdom. Jo raskere en sykdom blir oppdaget, jo raskere kan korrekt behandling settes i gang og hunden få hjelp. Hunder kan ikke si ifra hvis de har vondt, og mange sykdommer kan være "usynlige", selv de som gjør vondt. Spesielt smertefulle tannproblemer blir lett oversett hvis det årlige ettersynet hos dyrlegen utelates.

Mosjon

De fleste vet at det er viktig å lufte hunden sin daglig. Men en kort gåtur rundt kvartalet er ikke nok. Les mer

Bading

Hvor ofte du skal bade hunden, avhenger i stor grad av pelstypen. Les mer

x

Det må settes av minst én time om dagen, så hunden får rørt seg ordentlig, får gått ordentlig på do og ikke minst får mulighet til å møte andre mennesker og hunder – for hunder er sosiale dyr. Daglig lek og trening er med på å stimulere hundens kropp og hjerne og generelt øke livskvaliteten. Regelmessig og tilstrekkelig mosjon forebygger også adferdsproblemer.
I forbindelse med den daglige mosjonen får du også raskt inntrykk av om det feiler den noe. Den kan f.eks. plutselig halte, gå stivt, ikke ville leke eller kanskje bli lett andpusten. Flere av disse symptomene kan være grunn til å oppsøke dyrlege.

I forbindelse med den daglige mosjonen får du også raskt inntrykk av om det feiler den noe. Den kan f.eks. plutselig halte, gå stivt, ikke ville leke eller kanskje bli lett andpusten. Flere av disse symptomene kan være grunn til å oppsøke dyrlege.

x

Hunder med kort pels bades ca. to ganger i året, mens hunder med lang pels bades ca. fire ganger i året. Pelsen til enkelte hunderaser krever vel og merke langt hyppigere bading og gjennombørsting for ikke å filtre seg, men dette varierer veldig. Husk å bruke en spesiell sjampo for hunder, da hundehud ikke har samme pH-verdi som din egen. Bruk eventuelt en gummimatte i badekaret så hunden din ikke glir og blir nervøs.

Børsting og pelssjekk

Det er naturligvis en god ide å børste pelsen når hunden røyter – vanligvis om sommeren og høsten. Men har du en langhåret hund, bør du i den grad det er mulig børste den hver dag – spesielt hvis den er mye ute. Les mer

Ører

Hvis hunden din har hengeører, krever de mer stell enn hvis ørene står rett opp. Ørene får ikke like mye luft og det kan gjemme seg små plantedeler, jord og annet i kriker og kroker. Les mer

x

Bruk en myk børste og lær hunden allerede som valp at børsting er en hyggelig del av den daglige hygienen og kontakten mellom deg og hunden din. Børst pelsen godt igjennom og pass på at du når helt ned til bunnen, så det ikke sitter filtret pels helt nede ved huden. Et viktig element ved børstingen er at det gir deg muligheten til å sjekke om hunden din har flått (se "Parasitter"). Du kan også se etter om hunden din har rifter eller tegn på ømhet og eventuell betennelse. Hvis du oppdager flått, fjernes de effektivt med en flåttfjerner.

x

Hundeører som ikke er skitne eller lukter vondt skal ikke renses. Men hvis ørene begynner å lukte surt eller hunden begynner å klø seg i ørene eller riste mer på hodet enn den pleier, skal ørene renses. Fortsetter hunden med å plages av ørene, skal den tas med til dyrlegen, da infeksjoner med sopp eller bakterier ofte kan være årsak til betennelse i øregangene. Når man som hundeeier selv renser hundens ører, er det viktig at man bruker et skånsomt rensemiddel, spesielt fremstilt for følsomme hundeører.

Øyne

Øynene til hunden din skal være klare og fuktige uten puss i øyekroken. Du kan rense hundens øyne forsiktig med en egen øyerens hvis det er urenheter rundt øynene.

Tenner

De færreste liker at hunden deres har dårlig ånde eller med tiden utvikler sykdom i tenner eller tannkjøtt. Dette kan heldigvis forebygges med ordentlig tannhygiene. Les mer

x

Rens tennene én gang daglig med en hundetannbørste eller et stykke gasbind viklet rundt pekefingeren og eventuelt hundetannkrem. Gi jevnlig tyggeben for å forhindre tannstein og plakk. Sjekk samtidig at tannkjøttet er pent lyserødt og ikke f.eks. har mørkere områder langs tannkanten, noe som kan være tegn på betennelse og sykdommer. Hvis hunden din plutselig spiser mindre, kan det også være et tegn på problemer med tennene.

Poter

Hunder elsker å være utendørs, men det kan også gå hardt utover potene – særlig når det er kaldt og det blir saltet kan det oppstå revner i tredeputene. Disse kan gjerne behandles med en potebalsam, som bevarer fuktighet og smidighet og motvirker skader.

8 tegn på at hunden din er sunn og frisk

  • Kroppstemperaturen er på mellom 38 og 39 grader
  • Slimhinnene er lett fuktige og lyserøde
  • Pusten trekkes uten besvær og pustefrekvensen er på ca. 10–30 ganger i minuttet
  • Pulsen er fra 60–80 i minuttet for store hunder og fra 80–120 for små hunder.
  • Beveger seg uten besvær og støtter seg like mye på alle fire ben.
  • Pelsen er blank, glatt og sitter godt fast. Der finnes ingen parasitter, sår eller knuter.
  • Tennene er hvite og uten belegg, og hunden har ikke dårlig ånde.
  • Hunden er hverken over- eller undervektig. Man kan ane/kjenne ribbenene, men de stikker ikke tydelig ut.